Aku datang untuk pergi...

Aku datang untuk pergi...

Thursday, May 22, 2014

Percutian Keluarga : Krabi Thailand 2014

Percutian bersama keluarga kali ini ditanggung bersih oleh mak. Kami semua hanya bawa duit utk shopping sahaja. Percutian pendek selama 3 hari 2 malam di Krabi mmg menyeronokkan tetapi sedikit kepenatan. Mungkin ada rezeki lain kali kita p lama sikit naa. InsyaAllah Ameen.


Long tail boats


Hari pertama disana, kami memilih utk sertai aktiviti lompat pulau sambil snorkeling. Island hopping sepanjang hari dari pagi hgg ke ptg. Pulau-pulau yang kami lawati adalah Tup Island, Poda Island, Phra Nang Cave Island dan Chicken Island. 



Ini Poda Island. Airnya jernih sehingga kelihatan pasir putihnya didasar laut. Sgt mempesonakan mata yang memandang. SubhanaAllah! 



Kami snorkeling di Chicken Island. Banyak betul ikan disini. Puas hati betul. Nasib baik ada pisang, makin banyak ikan-ikan ni mai, dpt mkn banana free kan. 


Ini di Ao Nang Street. Banyak gerai-gerai makanan, massage shop, hotel etc.


Ini di Phra Nang Cave Beach. 


Phra Nang Cave Island.


Aktiviti rock climbing di Phra Nang Cave Island. Pulau ni banyak terbentukknya batu kapur spt dlm gambar. Hehehe.


Railway Resort and Spa,


Di Phra Nang Beach.


Muhammad main air di Poda Island.


Makan tembikai. Makanan tengahari disediakan. Lengkap nasi goreng, mineral water dan buah-buahan. Terbaik!


:)


Banyak kan ikan. Ini masih di Chicken Island cuma sebelah lain. Pulaunya kan besar. Pusing-pusing la kan. Jernih air lautnya. MasyaAllah cantik sungguh.


:D


Chicken Island yang bentuknya memang spt ayam.



Peace!



Turun-turun ja ikan dah kerumun.



Ini di Tup Island. Pulau ni bila air laut surut, akan terbentuknya bening spt ini. Tanah yang membahagikan dua laut. 


Ao Nang Beach. Laut di tengah pekan Krabi. Berhadapan dgn Night Market.


Banglo Adam.

 


Ao Nang Beach


Ikan dlm air. Hihi


Adik Danish.



Ini cafe di Satun Thailand. Bermalam di Lake Terrace satu malam sebelum pulang ke Malaysia. 







Natural Remedies

Sejak berkenalan dgn group yg mengamalkan natural remedies utk pelbagai jenis penyakit spt demam, selsema dan batuk ni, ummu muhammad pun semakin bersemangat meneruskan usaha utk memastikan muhammad bebas ubat doktor sebelum cukup dewasa.

Baru baru ni muhammad selsema. Penangan tidur dlm bilik air cond dari mlm hingga pagi masa bercuti di Krabi. Kesian.

Spt biasa ummi pakaian dia GARLIC SOCKS dan sapukan GARLIC OIL berselang seli dgn HABATUSSAUDA OIL di dada hadapan dan belakang bdn, betis dan kaki. Ummi letakkan jg CHOPPED GARLIC & ONION dlm bilik utk muhammad hidu & utk pengudaraan yg baik dlm bilik. Garlic sbg antiseptik manakala onion berfungsi menyerap toksin.

Dlm seminggu lebih muhammad pulih dari selsema tanpa sebarang ubat @ drugs. Hanya natural remedies. Alhamdulillah. Utk makanan muhammad sepanjg tempoh kurang sihat ummi masakkan SUP TULANG AYAM @ bubur ayam. Banyakkan minum AIR. Suapkan jg MADU,  HABATUSSAUDA SEEDS, ZAM ZAM. Dlm masakan guna EXTRA VIRGIN OLIVE OIL @ VCO. Muhammad suka vco. Makan mcm tu je bila ummi sudukan. Alhamdulillah. Oh ya amalkan jg kurma. Xperlu tgg sakit, tiap2 pagi memang ummi biasakan muhammad dgn kurma. InsyaAllah jg makanan sunnah yg lain.

Slps baik selsema, muhammad demam pula (2 hari 2 mlm) kemudian sembuh. Sambung pula batuk (sedikit). Masa demam kerapkan mandi. Jerlum dgn air asam kat kepala dan tekap kain basah kat dahi dan bawah lengan sepanjang mlm. Monitor suhu tiap 30min. Kerapkan jg bf. Jadi dia kerap kencing (buang haba panas badan).

Doa dan berharap hanya pada Allah. Dia yg memberi sakit, Dia jg yg menyembuhkan.





#muhammadsetahunsebulan