Awal puasa hari itu kami berpuasa di rumah mak di Seri Kembangan, Selangor dan kemudiannya kami pulang ke rumah mak mertua di Sungai Tiang, Kedah.
Selepas itu barulah pulang ke kediaman kami di Alor Setar. Jadinya ini kira menu yang pertama yang dimasak didapur sendiri untuk Ramadhan kali ini. Teruja pula hehehe.
Sebenarnya, ini merupakan kali pertama saya masak gulai/ kari kepala ikan. Sebelum ini masak kari ayam dan kari telur sahaja. Keh keh keh.
Alhamdulillah suami bagi 5 bintang. Syukur. Hihihi.
Resepinya seperti dibawah. Kuantiti diagak-agak sahaja. Campak-campak sahaja. Huhuhu.
Dimayang:
-Bawang Besar
-Bawang Putih
-Cili Padi
-Biji Sawi
-Halba Campuran
-Daun Kari
Bahan yang dikisar:
-Bawang Besar
-Bawang Putih
-Pes cili Kering
-Serbuk Lada Hitam
-Serbuk Kari Ikan Faizah
Sayuran:
Terung Bulat
Tomato
Bendi
Ikan Jenahak
Air Asam Jawa
Santan
Cara-caranya:
Tumis bahan mayang hingga naik bau wangi kemudian masukkan bahan yang dikisar pula.
Masukkan sedikit air jika agak kering. Perahkan air asam jawa. Biarkan ia masak sebentar.
Kemudian masukkan sedikit santan (tak nak guna pun tak apa) dan air secukupnya.
Biarkan mendidih dan masukkan ikan serta sayur-sayuran. Tak perlu lama-lama, sekejap sahaja.
Tambahkan garam. Alhamdulillah siap.
- 6 Ramadhan 1437H.
Pinjm recipi... sedap tampknya.
ReplyDeleteBoleh,silakan.. selamat mencuba ya.. 😊😊😊
ReplyDelete