Aku datang untuk pergi...

Aku datang untuk pergi...

Monday, April 17, 2017

Kelengkapan Bayi


Bismillahirrahmanirrahim.

Tak sabar rasanya menunggu kelahiran Mujahid kecil dalam perut ummi ni. Aktif sungguh dia!

Ya, insyaAllah bayi lelaki lagi. Umi dikelilingi pejuang-pejuang agama yang soleh insyaAllah.

Spt biasa, umi tak boleh duduk diam, dirumah ada sahaja buat itu dan ini. Termasuklah bila dah mula menulis blog, jadi tak boleh nak berhenti. Hihi!


Ok, kita ke tajuk utama, apakah barang yg diperlukan oleh bayi yang baru dilahirkan? 

Jom kita semak!

1. Pakaian Bayi

Secara jujurnya, kami tak beli sangat pun pakaian baby sebab niat nak recycle sahaja baju abang Muhammad.

Ada la dalam 3 helai saja yang dibeli selepas salah dan lepas geram beli 2 helai gaun baby girl. Hehehe.

Nanti baby dah besar sikit atau lepas pantang, baru kami carikan baju baru untuk adik baby. InsyaAllah. 

Bagi yang nak beli bolehlah sediakan baju siang dan malam spt di bawah.

Waktu Siang :

Baju lengan pendek & seluar pendek
Baju & seluar lubang-lubang 
Baju tanpa lengan / singlet
Romper pendek (butang atau zip)

Waktu Malam :

Lengan panjang & seluar panjang
Romper / jumpsuit (tutup semua kaki dan tangan bayi)

Tapi janganlah risau sangat pasal baju baby, sebab nanti kan kita akan bedung kan baby, jadi kat dalam tu pakailah apa pun asal baby selesa dan tidak terlalu panas / tebal pakaiannya. Sekali sekala tak salah bagi baby bebas dan bernafas sikit. Hihi.


Saya packing macam ni untuk dibawa ke hospital. Bawa juga extra, manalah tahu apa-apa jadi nanti kan, senang. Pack dan label, senang untuk suami atau nurse nak tolong carikan nanti. 

Dalam pek untuk sehari tu ( Cth: Day 1), saya masukkan pakaian baby, barut, bedung, sarung tangan dan kaki. Nak masukkan pampers sekali pun boleh, tapi saya asingkan. Beg plastik ni saya beli dengan Ikea personal shopper. 


Susun comel-comel dan teratur dalam beg baby ye. Beg tu pun recycle juga, pinjam beg abang Muhammad. 😊

2. Barut Dan Baby Nest

Untuk barut baby saya beli online sahaja di instagram Your Baby Nest. Yang ni wajib beli untuk elak baby kembung / masuk angin.

Baby nest pun beli disini juga supaya tidur baby lebih lena dan selesa. Abang Muhammad pun ada juga dulu, cuma tak berapa nak praktikal. Jadi saya beli yang baru. Harganya pun amat-amat berpatutan. 



3. Bedung / Selimut Baby

Pun beli online juga tapi maaf sebab saya tak ingat dah nama Fb seller nya. Bedung ni lebih besar dan boleh juga dijadikan selimut baby, alas tilam, nursing cover, dll.


4. Pampers

Saya beli pampers Petpet utk Newborn 1 pek dan pampers saiz S 1 pek. Sediakan siap-siap, kot baby tak sesuai NB, boleh pakaikan S.

Dlm pantang saya rasa mudah lagi pakaikan pampers pakai buang, sebab kita tak cukup kuat lagi nak membasuh kain lampin @ cloth diapers. Kesian kat suami sama, banyak yang perlu diuruskan nanti.


5. Set Penjagaan Diri

Saya dan suami pilih jenama Sebamed untuk sabun mandi dan syampu. Sama saja macam yang abang Muhammad pakai dulu. 

Sebamed ni bagus sebab bebas 100 peratus sabun dengan PH 5.5. Ada lagi produk lain macam lotion, baby cream dan lain-lain tapi kami tak beli pun. Kami beli di Apple Baby House Alor Setar.


6. Pencuci Baju, Pencuci Botol, Mainan dll

Yang ini saya pilih jenama Sleek sebab harganya yang lebih berpatutan dan bahan-bahannya dari ekstrak buah-buahan serta sayur-sayuran. Tiada bahan kimia yang berbahaya untuk kulit bayi yang masih lagi baru apalagi yang sensitif. Juga beli di Apple Baby House.


7. Tuala

Tak beli, recycle saja tuala Abang Muhammad masa baby dulu. Kih kih kih, tips jimat. Lagi pula masih elok lagi. 

8. Sarung Tangan Dan Kaki

Recycle juga. Saya juga bercadang tak nak pakaikan sangat pada baby nanti, biar dia lebih bebas sekali sekala. Hehehe. Tapi kena rajin dan selalu pastikan kuku baby sentiasa pendek ya. 

9. Topi Baby

Recycle lagi. Tak banyak, ada la dlm 2 helai kot. Hehehe. 

10. Baby Oils

Kalau beli set berpantang Tropical Herbs, xpayah beli lagi minyak baby. Dah siap ada dlm setnya. Best kan? Boleh beli dgn Kak Long Eja Confinement Helper.



Saya juga ada sediakan minyak habbatussauda' untuk urutan di perut dan seluruh badan baby. Alhamdulillah, sejak dulu lagi memang amalkan pada anak sulong, Muhammad. Kami beli Saadi Habbatussauda'. Nak cuba? Boleh pm tepi.


Atau mungkin saya akan buat sendiri minyak baby, insyaAllah dilain masa saya kongsikan. 


Atau boleh juga beli homemade baby balm ni. Bahan-bahan yg digunakan semuanya semulajadi. Saya belikan utk anak sulong sebenarnya, tapi baby pun boleh pakai. 

11. Essensial Oils Dan Diffuser

Yang ni sebenarnya dah lama sangat saya mengidam nak amalkan untuk anak dan suami terutamanya ketika mereka sakit. Alhamdulillah syukur, tahun 2017 ni dapat jadi ahli dan beli sedikit Eo juga diffuser dari Young Living. Saya beli dengan kawan saya di Fb, Kak Widyana Ali.


Sebelum ni saya beli Eo Sutra, pun dengan kawan baik saya di Fb, Hidayah Idris @ Hida. Best juga! Sutra lebih murah sebab buatan Malaysia.


Saya jadi nekad betul nak beli eo dan diffuser ni sebagai persediaan untuk adik baby bila ada orang dewasa yang sakit di rumah ni nanti. Sebagai langkah berjaga-jaga orang kata.

Kesian kan kalau baby pun turut sama berjangkit dari kita yang dewasa ni. Jadi ini hanya persediaan kecil dan usaha kami sekeluarga untuk adik baby, juga kami semua. Selebihnya kami serahkan pada Allah. 

12. Tisu Basah 



Kalau dulu, masa kurangnya ilmu saya guna untuk lap punggong baby selepas buang air kecil dan besar. Tak salah pun nak guna, sebab baby tak solat lagi. Cuma dari aspek kebersihannya.

Gunakan air lebih sempurna dan bersih. Jadi saya guna tisu basah ni untuk lap-lap muntah baby pada tilam atau baju, bersihkan tangan kita, dll. Beli kat baby fair murah. Letak dlm beg ibu, mudah bawa ke mana sahaja.

13. Botol Spray Air dan Kapas Lembut



Ini untuk cuci punggong baby bila tak larat ke sink atau bilik air. Spray dan lap sahaja guna kapas lembut hingga yakin bersih. Spray ni saya beli di Longwan Rm 1.50 saja. Kedai plastik pun banyak dan murah.


Saya beli kapas ni di farmasi kemudian saya bulat-bulatkan sesuka hati dan dimasukkan ke dalam bekas kaca ni. Saja seronok-seronok. Nak beli yang siap bulat-bulat tu mahai sikit. Hehehe, jadi kita buat sendiri la sambil tengok tv gitu. Suka-suka hati.


14. Tuam Baby

Recycle yang abang Muhammad punya. Hadiah dari seorang sahabat. Bole guna tiap kali selepas mandikan baby. 

15. Thermometer 

Kongsi dengan abang Muhammad juga. Untuk pantau suhu ketika demam dll. 

16. Nasal Aspirator

Berguna masa baby kena selsema @ hidung tersumbat untuk sedut hingus. 

17. Sapu Tangan 


Lap lebihan susu pada mulut baby, muntah susu, waktu selsema dll. Kami recycle aje. 

18. Changing Mat

Lapikkan masa nak tukar lampin / pampers baby. Boleh juga guna untuk lapik tilam baby @ tempat permainan baby. 

Beli yang saiz besar lebih mudah. Dah guna, bila nk simpan, gulungkan. Jangan dilipat, nanti rosak dan senang koyak. 


19. Besen Mandi 

Mudah untuk mandikan baby. Pinjam abang Muhammad punya juga. Hihi. 

20. Putik Kapas

Berguna masa sapu ubat untuk tanggalkan tali pusat, bersihkan telinga baby dll. Belilah putik kapas yang kecil (khas utk baby), bukan yang orang dewasa punya. Beli di kedai baby. 

21. Pengepit Kuku / Gunting 


Kuku baby cepat panjang, tanda baby tu sihat. Selalu pantau dan potongkan untuk elak muka dan badan baby dari terluka kerana kukunya sendiri. Kuku kita kan memang tajam jadi senang sangat terluka bila menggaru. Saya lebih selesa guna gunting kuku utk baby. 

22. Sikat / Grooming Set


Menggalakkan pertumbuhan rambut baby. Merapi dan melebatkan rambut. 

Sapukan minyak zaitun atau minyak kelapa dara sedikit sewaktu menyikat rambut untuk rambut yang lebih sihat. 

Saya tak beli lg pun, rasa mcm nak beli tapi tak beli-beli lagi. Macam la. Dulu rambut Muhammad tak pernah sikat guna sikat, agaknya sebab tu rambut dia jarang dan tak lebat. Haha!

23. Bakul Baju Kotor & Tong Sampah

Saya beli bakul plastik lembut ni di Daiso Aman Central. Rm5.90 sahaja. Kecil molek je saiznya. Saja beli yang kecil, tak suka besar-besar & makan banyak ruang. Lagipun baju baby kan kecil-kecil dan comel. 


24. Botol Susu & Puting Saiz S

Berguna sangat masa ibu dalam pantang, terutamanya waktu ibu sedang berurut. Kalau baby lapar, boleh susukan terus dari botol. Buat sikit stok susu ibu dan simpan. Guna bila perlu. Waktu ibu sibuk terutamanya. Hehehe. Selebihnya lebih baik direct feeding shj. 



Nak beli botol susu, beli ikut kemampuan dan kesesuaian. Perlu diingat, botol susu perlu ditukar setiap 6 bulan. Tak nak tukar, beli yang kaca atau yang stainless steel. Mahal sedikit, tapi tak perlu tukar2 dah. Hanya perlu tukar puting sahaja. Melainkan kalau botol kaca tu pecah. Hihihi. 

Tips botol susu ni saya dpt dari group whatsapp pregnancy moms counting yg ditubuhkan oleh Kak Long Eja @ confinement helper. Group ni memang banyak sgt membantu kami ibu-ibu yang menghitung hari utk melahirkan bayi. 

25. Berus Pembersih Botol

Sental botol baby bagi bersih berkilat. Maklumlah susu ibu kan lemaknya lain macam. Jangan lupa rendam sekejap dengan baking soda atau pencuci botol bebas bahan kimia berbahaya. Gitu! Campurkan dengan air panas. 

26. Baby Cradle / Bassinet / Baby Cot / Co-Sleeper


Baby cradle 2 in 1 dari Sweet Cherry ni saya beli masa anak sulong dulu lagi. Abang Muhammad pakai sat ja masa kenduri akikah, hari ke 7 dalam pantang. 

Bercadang nak pakai betui2 untuk anak yang kedua ni. Sayang beli tapi tak guna kan. 


Rodanya boleh laras utk tukar dari baby cradle ke bassinet. Siap dengan kelambu supaya tak digigit nyamuk jahat. Hihi. Kelambunya boleh dibuka kalau tak nak guna. 

Saya beli baby cradle ni di Jusco @ Aeon Big Equine Park, Seri Kembangan. 

Antara pilihan lain:


Co-Sleeper


Baby Cot

27. Bakul Baby / Troli 


Raskog trolley ni saya beli di Ikea. Dulu masa abang Muhammad, pakai bakul ja. Tapi untuk adik ni saja suka-suka beli troli ni. Boleh sumbat macam2, dengan barang2 uminya sekali. Hihihi. 


Isi la segala keperluan baby macam pampers, set penjagaan diri, set ibu berpantang, dll. Letak dekat dengan ibu dan baby, biar mudah segala aktiviti lebih2 lagi waktu berpantang. 

28. Car Seat & Stroller

Car seat ni nak beli bila baby dah besar sikit pun ok. Tapi kalau nak beli awal pun tak salah. Muhammad dulu lepas pantang dah letak dlm car seat. Beli pun lawak-lawak, akhirnya beli yang lain juga bila dia dah besar. Hihi. 


Sama juga dengan stroller, mula2 beli stroller tu besar. Susah dibawa ke sana sini. Kali kedua beli yang kecil sikit, lebih ringan dan mudah dibawa ke mana-mana terutamanya bila berjalan jauh. 


La ni mcm2 jenis ada, cuma kena pandai pilih. 

29. Nappy Rash Cream / Oil

Saya gunakan minyak habbatussauda' sahaja. Sejak anak sulong lagi, memang rasi dan sangat bagus. Tak pernah kena ruam lampin. 

Picit dan sapukan sahaja minyak selepas bersihkan pampers anak. InsyaAllah terhindar dari ruam lampin. Selain minyak habbatussauda', boleh juga guna Minyak Zaitun (Pevoo @ Evoo) atau Minyak Kelapa Dara (Virgin coconut oil @ Vco). 

Nak minyak habbatussauda mcm yg saya guna pm ya! Heheh promote sikit. 

30. Minyak Kasturi Kijang

Semasa di Kelas 6P, Ustaz Wan Asrul ada menceritakan tentang gangguan Ummu Sibyan (Jin perempuan yang suka mengacau bayi). Jin ini suka mendengar bayi menangis. Jin ini akan menjerit sekuatnya pada bayi dan membuatkan bayi menangis. 

Salah satu cara mengubati dan mengelak gangguan Ummu Sibyan ini adalah dgn menutup pintu dan tingkap rumah sblum menjelang senja. 

Minyak Kasturi Kijang boleh digunakan utk menghalau jin ini. Caranya, sapukan sedikit minyak ini pada tisu kemudian disapukan pada belakang telinga bayi, kemudian kening bayi sambil selawat. Selawat, mohon perlindungan Allah dan meniup dari kaki hingga ke kepala bayi. 

Jika bayi memandang ke atas, alihkan pandangannya, rapatkan bayi ke dada bapa (bagi dgr degupan jantung bapa - bunyi "lup dup lup dup" pada jantung sebenarnya berbunyi "Allah , Allah"). Bunyi ini amat menenagkan bayi. 

Jadi, tak salah jika kita sediakan sebotol minyak kasturi kijang ini. Carilah yang asli sebab sekarang ni banyak yang campur dgn bhn2 lain spt pewarna dan penyedap.

Boleh beli dgn teman baik saya Nur Izzati Zulkiflee (nama Fb nya). Boleh pos insyaAllah. 


4 ml hanya Rm 35 sahaja

Itu sahaja untuk kali ini. Penat dah menaip ni. Selamat beramal. 😘😘😘

Assalammualaikum. 

Keperluan Ibu Bersalin @ Berpantang


Assalamualaikum semua. 😊

Ini merupakan kelahiran yang kedua saya, insyaAllah. Yang pertama dulu, tak dan pun saya nak buat mcm ni @ tulis dlm blog cecomei mcm ni, sebab masih kurang pengalaman. La ni bolehlah, karang sikit-sikit melalui pengalaman anak pertama. Hihi!

Baiklah, ini antara persediaan utk ibu:

1. Pam Susu


Masa anak pertama dulu, saya beli yang manual. Susah sangat nak guna. Penat tangan. Akhirnya tak guna pun. 

Dalam pantang pun saya tak pam susu, jadi mudah sangat jadi bengkak susu. Azabnya rasa masa tu. Biasalah first mother banyak sgt benda yang tak tahu kan. 

Jadi utk anak yang kedua ni, saya nekad nak beli yang terbaik. Saya beli Eve Love Diva Premium Collection. Tapi kenapa Diva Breastpump?


1. Bp ni direka khas oleh Pakar Laktasi, Puan Shahira Hassan. Siapa kenai angkat tangan? Hihi. 

2. Masa ni ada promo, satu set ni harga asalnya dalam Rm 799. Tapi masa saya beli ni dapat dalam Rm550 plus breastmilk storage bottle (6 pcs) - yang ni saya add on. Dan harga tu termasuk kos penghantaran. 

3. Dalam set Diva Bp ni ada:

- Diva Breastpump
- Ice Bricks
- Storage Bag
- Cooler Bag
- Pumping Bustier 


4. Ringan, saiz kecil dan design yang sangat comel. Kan??? 😍😍😍

5. Banyak lg kelebihan lain, tapi malas nak tulis, dah rasa mcm promoter Evelove pula. Haha! 


Siapa yang berminat bolehla tengok di Instagram Eveloveofficial @ Eve Love Sdn Bhd. Kat Fb pun boleh. Saya beli on9 sahaja. (Rasa dah ckp kat atas, hihi).

2. Rak Simpanan Barang Penyusuan


Yang ini untuk simpan segala botol susu, puting susu, penutup botol dll bila dah kering selepas siap dibasuh bersih. Tak la berterabur @ bersepah sana-sini. Kalau hilang nanti boleh nangis dibuatnya. Disamping terjamin sikit kebersihannya dari debu dll. Saya beli di Mr D.I.Y je.  

3. Rak Pengering Botol Susu


Lepas basuh bersih, masa dia basah-basah tu kan, keringkan botol dan barang2 lain tu kat sini. Beli yang murah ja, Rm 19.90 kalau tak silap. Saya beli di Baby Expo. Tak cukup ruang kita tambah tapis pink tu. Hahaha! 


Kalau nak yang lebih baik dan mudah tetapi sedikit mahal, boleh beli bottle warmer / bottle sterilizer. Gitu! 
4. Nursing Bras

La ni banyak jual dan senang sangat nak cari. Boleh la p cari dimana-mana kedai yang bersesuaian atau beli sahaja online. Senang untuk menyusu dan memang sangat selesa berbanding bra biasa. 

5.  Pampers Dewasa / Maternity Pads

Ikut kesesuaian dan keselesaan masing-masing untuk pilih yang mana satu. Bergantung juga samaada bersalin normal atau tidak. 

Sebelum ni saya pakai pad biasa sahaja, bukan maternity pad pun. Tapi untuk kali ini rasa macam nak try pampers dewasa. Haha! Ada juga la sebab dah terpengaruh dengan Hanis Zalikha. Katanya lebih mudah. Tak pa lah kita cuba. Hehehe. 


6. Nursing Pillow

Anak pertama dulu tak beli pun, tapi bila dah selalu sakit-sakit belakang, sakit sana, sakit sini, kita beli juga lah kan. Hehehe. 

Bukan apa, untuk keselesaan kita dan anak juga kan. Bukan sekejap tau menyusu badan ni. Selama 2 tahun tu. Muhammad pula dulu bukan 2 tahun, hampir 3 tahun lamanya. Hohohoho!

Bukan mudah tau menyusu ni. Hanya yang benar2 bf anak shj yang faham. Jadi sokonglah kami. Yeah! Go go Bf! Eh tetiba! 😅

Jadi tak salah kita nak beli sekeping bantal empuk ni untuk buat kita lebih selesa semasa menyusu dan rasa dihargai. Gitu. Hihihi! Kedai baby ada juai. Yang ni Tollyjoy Nursing Pillow. Rm 60+ harganya. Boleh buka dan basuh sarungnya. 


7. Seluar Bersalin Mamapride 

Perlu ke seluar bersalin ni? Bagi saya, ya amat perlu. Tak kan lah kita tak rasa malu waktu nk bersalin nanti kan? Semua wanita pun malu, walau pun dengan doktor perempuan. Apalagi doktor lelaki? Betul tak?


Selagi boleh, carilah doktor perempuan. Kita masih belum lagi darurat. Usaha sikit, insyaAllah Allah bagi jalan. Eh, terkeluar topik pula.  


Jadi, seluar ni banyak membantu kita dalam melindungi aurat kita. Yang terdedah cuma bahagian yang perlu didedahkan. Bahagian lain masih tertutup. Aib kita, kita jagalah. Siapa lagi nak jaga kalau bukan kita sendiri yang berusaha ke arah tu kan? 

La ni, banyak dah hospital kerajaan dan swasta yang terima pemakaian seluar ni, jadi tak ada sebarang masalah. Alhamdulillah syukur. Tinggai pilih warna mana yang kita suka ja. Haa pilih, jangan tak pilih. 

8. Natural Nipple Oil / Butter / Cream

Ok, kalau kita tengok la ni banyak yang jual krim-krim ni kan. Boleh dapat kat farmasi atau kedai organik. Tujuannya cuma satu, untuk mengelakkan nipple kita dari kering, terluka atau sakit sewaktu menyusu badan. Kerap bf pun boleh jadi juga. Sakit ooo. Jadi cegah sebelum kena. 

Kita boleh pilih, nak yang mana satu. Organik @ tak. Cumanya kalau yang organik @ natural ni tak payah dah susah2 kita nak basuh sebelum menyusu anak. Kot2 terlupa ka apa kan. Naya! Kira selamat la jika baby terus menyusu. 


Contoh macam  nipple butter ni. Kecil molek je, tapi harganya tu boleh tahan juga. Hihi. Sesuaila dgn namanya. 

Tapi, kalau nak lagi asli dan lagi yakin, sapulah dengan Palestine Extra Virgin Olive Oil atau nama glamournya Pevoo. Ini yang saya gunakan. 


Botol ni saya dapat free dari kawan baik saya Izzati, lepas saya beli organic product dari dia. Jadi saya isikan Pevoo dalam ni. 

Senang ja nak guna. Titiskan dalam tiga titik minyak kat tapak tangan kita, lepas tu terus sapu @ urut sikit kat tempat berkenaan. InsyaAllah tak luka dan tak sakit semasa anak kita tu pulun menyusu. Hihi! 

9. Pati Habbatussauda (PHS) / Minyak Habbatussauda' / Bijian 


Ini PHS, diamalkanlah semasa berpantang. Tak pantang pun boleh amal juga. Minum atau sapu, kedua-duanya boleh. Khasiatnya? Terlalu banyak. 

Selain dari untuk mengembalikan bentuk badan kpd asal ia juga bertindak sebagai milk booster. Suka tak? Suka tak? Suka kan. Hihi. Cuma tdk disarankan minum/makan semasa mengandung. 


Ini pula dalam bentuk kapsul. Keluaran Saadi Habbatussauda'. Ada juga dlm bentuk minyak / spray. Mudah untuk dipicitkan terus ke dalam mulut atau dibuat minyak urut @ sapuan. 

Sebelum kenal dengan PHS saya amalkan yang ini (Saadi). La ni dua-dua pun saya ambil secara bergilir-gilir. Cuma kali ini saya beli sekotak besar terus untuk diamalkan semasa berpantang dan sbg supplement untuk anakanda Muhammad. 

Jadi amalkanlah, jangan takut-takut mengamalkan sunnah, kerna seungguhnya di dalam sunnah itu terdapat keberkatan. InsyaAllah. 

10.  Set Berpantang 

Hmm, cakap pasal set berpantang ni, macam-macam jenis set berlegar di kepala saya. Hihi.


Tapi sejujurnya utk kelahiran yang kedua ni saya lebih berminat dengan Set Berpantang NR dan Tropical Herbs.
NR ni rasanya semua org tahu dan kenal dengan Kak Ice yang glamour tu kan. Hihi. 


Dan saya kenal set Tropical Herbs ni pula melalui Kak Long Eja Confinement Helper. Saya ada mengikuti kelas Mudahnya Berpantang yang dianjurkan beliau tak lama dulu. Masa mengandung anak kedua ni juga la. Heheh. 

Kenai Kak Long dari mana? Dari Ig Amirah El Azman tu. Hehehe. Terus saja saya join kelas Kak long dan group whatsapp beliau. Sangat banyak membantu kami ibu-ibu muda ni. Cewah perasan muda! Terima kasih Kak Long. Jasamu sentiasa dikenang, InsyaAllah. 


Cumanya, sejak saya menghadiri kelas 6P yang dianjurkan oleh Puan Fadillah Nur dan Ustaz Wan Asrul, saya lebih berminat untuk membuat set berpantang sendiri pula. Haha! Rasa macam rugi dah dapat ilmu tapi tak diamalkan. 


InsyaAllah akan diusahakan. Moga Allah izinkan dan permudahkan, Ameennn. 

11. Nursing Pads

Sediakan sikit NP kalau tak nak baju yang kita pakai tetiba basah. Kalau bertudung labuh kompem tak nampak, tapi kalau sebaliknya, tak pasal-pasal bertompok kat situ. Aduhai malu ler. 

Tapi kalau orang tak nampak pun, kita sendiri akan tak selesa bila baju dah basah. Jadi sila pakai nursing pad bila tau susu badan kita sangatlah meriah. 

Ada yang pakai buang dan ada yang washable. Jimat kalau pakai yang boleh basuh. Pakai buang tu bolehla kalau dah malas sangat nak basuh. Ehehehe! 


12. Termos

Untuk dibawa ke hospital. Senang letak air panas bila kita nk buat air panas atau suam nanti. Tak perlu jalan jauh nak ambil air panas or terlebih rajin p masak air kat hospital nanti. Lagi-lagi bila lepas bersalin. 

13.   Disposable Panties

Untuk hari-hari dan minggu pertama dalam pantang. Memudahkan dan tidak mengotorkan panties kesayangan kita. Basuh sikit dan buang. Kalau tak, jenuh sental nak bersihkan darah nifas tu. 

Beli saiz yang besar sedikit dari saiz yang biasa kita pakai. Nak selesa lagi beli yang lelaki punya. Tak ketat dan lebih besar, jadi ia tak menekan pad kita ke tempat luka bersalin normal. Tips ni saya dpt dari Kak Long Eja. 


14. Set Tanam Uri

Mula-mula dulu saya pun rasa nak beli dan terpengaruh. Haha! Orang perempuan ni kalau boleh semua dia nak beli. 

Tapi tak beli pun. Sebab bahan-bahan dia mudah ja nak dapat. Basuh saja bersih-bersih uri tu dengan garam kasar, asam keping dll bagi hilang bau hanyir uri tu sambil selawat dan doa. Lepas tu balut dengan kain kapas dan tanamlah uri tu dalam-dalam bagi elak bau dihidu oleh binatang lain. InsyaAllah semua baik-baik sahaja. 


15. Bengkung


Saya masih belum beli lagi. Tapi kan saya macam berminat sgt dgn bengkung OPAH ni. 

Bengkung ni boleh beli dengan confinement helper (Fb) @ Kak Long Eja. And opkos Kak Long yang cadangkan bengkung ni selain bengkung tradisional set berpantang Tropical Herbs. 

InsyaAllah (kalau jadi beli hihi), bengkung OPAH ni boleh dijadikan bengkung yang kedua saya. Senang la kalau kotor dan nak basuh ka apa kan. Yang pertama dulu dpt free ja dlm set bersalin Hiraq (masa anak pertama).


16. Sabun Habbatussauda'
      (Scrub badan)

Masa kelas 6P kami dapat free sabun ni. Siapa nak cuba sabun homemade ni boleh beli dengan Ustaz Wan Asrul @ Puan Fadillah Nur @ Puan Saerah (adik kpd Puan Fadillah Nur). 


17. Tungku Besi / Batu Sungai 


La ni banyak dah juai batu tungku beserta sarung tungku herba. Harga? Bagi saya agak mahal. Haha!


Jadi saya pilih nak beli asing saja. Beli tungku sahaja. Siapa tinggal area Kedah boleh beli dengan Kak Long Eja. 

Tak pun cari ja batu sungai, kompem tak payah bayar. Kih kih kih!

Beg Ibu utk dibawa ke Hospital :


InsyaAllah, ini sedikit persediaan yang saya akan bawa ke hospital utk bersalin nanti. 

Antaranya termasuk: 
  • Tuala 
  • Set Mandian (Pembersih muka, sabun, syampu, berus dan ubat gigi)
  • Persalinan ibu ( t-shirt lengan panjang, kain batik, stokin panjang, pakaian dalam, pampers) - Saya masukkan semua dlm 1 beg plastik ikea (ISTAD) tu. Buat la dlm 2 - 3 beg (day 1, day 2).
  • Stokin bawa extra
  • Selipar Jepun - untuk ke bilik air
  • Selipar Wad - untuk dlm wad
  • Seluar Bersalin Mamapride
  • Sweater / Cardigan
  • Hot Water Bag - untuk tuam sendi-sendi selepas bersalin, dll
  • Breastpump
  • Minyak panas (melegakan ibu selepas bersalin / elak masuk angin)
  • Pakaian & Tudung (keluar hospital)
  • Telekung & Sejadah
  • Al-quran speaker lamp 
  • Esssential Oils and Diffuser 



Boleh juga buat begini. Mudah suami nak tolong carikan nanti. 

* Jangan lupa Buku Rekod Kesihatan  / Kehamilan Ibu, Kad Pengenalan dan dokumen penting yang lain. Kalau boleh letakkan setempat / mudah capai dan cari.

Beg baby:


  • Tuala
  • Baju Siang 
  • Baju Malam
  • Bedung 
  • Barut
  • Sarung Tgn dan Kaki
  • Topi
  • Pampers / Cloth Diapers
  • Selimut
  • Minyak Bayi
  • Kapas / Tisu Basah (cari yang bebas bahan kimia berbahaya, pewangi etc kalau nak guna pada baby)


Susun dan masukkan dalam beg baby. 

Makanan dan Minuman Ibu:

Bawalah sedikit makanan dan minuman ke hospital seperti biskut, kurma, oats, susu kambing, zam-zam, raspberry herbal leaf tea, madu, energy bars, thermos, dan lain-lain. 

Beg Bapa :
  • Sedikit Pakaian
  • Kain Pelekat
  • Tuala
  • Sejadah
  • Sweater
  • Barangan Mandian

Lain-lain keperluan :
  • Tilam
  • Bantal 
  • Selimut

Ok, itu sahaja yang perlu dan penting rasanya. Ada lagi tak yang saya lupa? Kalau ada bagitau saya tau. Heee. ^___^

Bagi semua ibu yang menanti untuk melahirkan Mujahid / Mujahidah macam saya, selamat Bersalin dan Berpantang ya!

Moga semuanya dipermudahkan Allah. Banyakkan berdoa dan bertahajjud. Tenang-tenang, insyaAllah semua baik-baik sahaja. 

Jumpa lagi di post yang lain insyaAllah. Salam Cinta! Assalammualaikum. 😘