Aku datang untuk pergi...

Aku datang untuk pergi...

Wednesday, January 3, 2018

Rindu kami di Bumi Haramain


Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, kerana dengan rahmat dan cintaNya, akhirnya sampai juga diriku yang penuh dosa ni di kota suci Mekah dan Madinah.

Kalaulah bukan kerana rahmat dan kasih-sayang dari Nya, tak mungkin walau sekali diriku ini dapat  menjejakkan kaki di bumi muliaNya yang penuh keberkatan.

Ku titipkan serba sedikit coretan disini, walau terlalu banyak yang ingin ku khabarkan. Moga-moga menjadi pengubat rindu dikala bayu kerinduan menyapa diri.

Rindu kami di Bumi Haramain,
2 Disember-13 Disember 2017.


Pengalaman indah mengerjakan ibadah umrah bersama bayi dan anak kecilku.

  ❤

Ketika melakukan umrah yang pertama, dari awal tawaf, saie sehinggalah bertahalul, sayalah orang yang mengendong baby ibrahim. Iyalahkan, nama pun umy kan. Hihi! Maha suci Allah, Allah jua lah yang memberi segala kekuatan. Memang kuat sungguh saya rasa masa tu.


Pada awalnya semasa melakukan tawaf saya bersama dengan yang lain tetapi entah bila saat dan ketika, saya terpisah dari semua. Terkadang nampak susuk tubuh ahli keluarga, terkadang hilang semula dalam timbunan manusia. Jadi, hanya saya dan Ibrahim yang ketika itu sedang nyenyak tertidur dalam gendongan.


Selesai tawaf 7 pusingan, solat sunat dan sempat menyusukan ibrahim, barulah saya berjumpa dengan suami semula dan kami melakukan saie bersama-sama sehinggalah bertahalul dan pulang semula ke hotel sambil makan aiskrim. Hehe!

*Nota penting: Pegang erat kain ihram suami ketika tawaf, insyaAllah tak akan hilang. Tapi janganlah sampai tersentuh  kulit, nanti batal pula wudhuknya. 😎


Umrah yang kedua, jua begitu. Saya masih setia mengendong Ibrahim dari awal hingga akhir. Kali ni, tak terpisah dah dari suami, alhamdulillah. Hihi! Dapat upah aiskrim lagi lepas tu. Sedap memang sedap tapi lepas tu... Jeng jeng jeng.


Hari berikutnya, usai solat subuh, saya demam dan sakit-sakit  seluruh badan.  Nak jalan pun tak larat. Angkat sikit kaki dah rasa sengal-sengal urat dan sakit belakang menangkap. Kaki terasa sejuk macam direndam ais. Disusuli selsema dan batuk yang teruk.


Salah diri sendiri juga. Tak jaga makan dan minum. Makanan macam-macam nak dicuba. Kebab, ayam goreng etc, aiskrim, dan minum air zam-zam yang sejuk macam ais tiap kali rasa haus hinggap dikerongkong.  Kononnya, tak nak cerewet dan memilih semasa disana  padahal semuanya nafsu nafsi. Huhuhu.

*Nota penting: Jaga makan dan minum. Makan supplement sunnah, jangan tunggu sakit nanti jadi seperti saya. Big No! 😳


Tapi tak dinafikan juga yang badan saya  sebenarnya terkejut sebab berjalan jauh hampir 15 000 km, dua hari berturut-turut sambil mengendong baby Ibrahim yang kui semangat. Hehehe! Badan manja!

*Nota penting: Ibadah umrah memang cukup mencabar, jangan ambil mudah. Persediaan perlu ada. 😉


Ceritanya, seharian jugalah saya terlantar di bilik. Huhuhu. Kebetulan hari dimana saya jatuh sakit tu, free and easy. Jadi saya hanya berehat di bilik saja, sedang jemaah lainnya memilih untuk beriktikaf di masjid. 😖

Saya juga terlepas untuk turut serta majlis tahlil dan akikah anak kedua saya, baby Ibrahim Zuhdi. Hanya suami dan ahli keluarga sahaja yang meraikannya  bersama jemaah umrah yang lainnya. Anak-anak bermalam di bilik saja bersama saya. Tak apalah, bukan rezeki dan saya redha malah saya amat bersyukur  semuanya telah selamat dijalankan.


Dan umrah yang seterusnya, suami pula yang  ambil alih tugas mengendong baby ibrahim. Hehehehe. Tapi dia tak pakai pun baby carrier macam saya. Didukungnya ibrahim dibahu seperti biasa. Kalau saya, mahu lenguh-lenguh tangan. Mana tak nya, tambah 3 kilo lagi, cukup sekampit beras cap rambutan tau baby Ibrahim tu. Hehe! (Berat badan Ibrahim 7 kilo waktu ni).

*Nota penting: Bawa baby carrier, sbb ia byk memudahkan terutama ketika tawaf dan saie. 


Bagi saya, bila dengan anak-anak ni, apa yang penting ialah, bila kita atau anak-anak rasa penat, berhentilah. Duduk sebentar, bagi anak-anak berehat. Bagi susu, salin pampers dan lain-lain. Jangan terburu-buru nak cepat habis. Tak terkejar orang lain tak apa, asalkan suami kita ada sentiasa bersama kita, depa mutawwif terbaik dari Allah buat kita, insyaAllah. Heeee. 

*Nota penting: Tahu kemampuan diri dan keluarga. Utamakan anak-anak.


Muhammad, anak pertama saya yang berusia 4 tahun tu, alhamdulillah dua kali umrah dia berjalan kaki sendiri. Ada juga sesekali aby dan amynya yang bergilir-gilir mendukung. Terima kasih amy hadi, danial, arif dan danish!  Umrah yang lain-lain, Muhammad berehat dan bermain dibilik sahaja.

*Nota penting: Kena pandai bergilir dan bahagi masa dengan keluarga yang lain. 


Cuma bagi saya, umrah bersama baby ibrahim tidaklah membebankan. Dia tak banyak ragam dan kerenah.  Sangat mudah dijaga. Menangis pun tidak melainkan ketika lapar. Nak tidur pun cuma ditepuk-tepuk (selepas kenyang), dan terus saja tidur bila digendong.

*Nota penting: Persiapkan semua kelengkapan baby secukupnya mengikut musim sejuk @ panas. Baby selesa, insyaAllah semua lancar.

Ada sekali dia demam pada hari terakhir di Madinah sebelum pulang ke tanah air, pun dia tidak menangis dan meragam. Dia hanya banyak minum susu dan tidur. Yang hilang, cuma senyuman dan telatah comelnya.  MasyaAllah, terima kasih Allah. Dialah yang banyak memudahkan kami. 


Dan seperti biasa, bila nak solat,  saya letakkan saja dia ditepi saya. Dia akan bermain sendiri. Kadang main dengan abangnya. Bila terasa lama kadang dia menangis,  kadang tidak. Tapi tak apa, disana, itu biasa. Bersahut-sahutan suara baby menangis.

*Nota penting: Banyakkan berdoa dan solatlah dengan tenang-tenang sahaja. Mohon kemudahan dariNya, insyaAllah.

Saya cuma lakukan perkara rutin seperti dirumah. Letakkan dia disebelah sejadah ketika saya solat. Mungkin juga dia telah biasa. Cuma bezanya kalau solat dirumah, selalunya dia akan ketawa dan kesukaan melihat saya solat terutama ketika saya sedang rukuk dan pergerakan menuju sujud. Rasanya dia ingat saya sedang bermain dengannya. Hihi!


Apa yang boleh saya simpulkan disini, pengalamannya pertama ini cukup indah walau ibadat yang dilakukan tidaklah begitu sempurna dan agak terhad.


Baru saya tahu besarnya ujian dan dugaan di kota suci ini. Bukan mudah. Begitu banyak dugaan, ujian dan cabaran yang menuntut seribu kesabaran. Disana kita akan kenal siapa sebenarnya diri kita.


Perlu diingatkan, persediaan fizikal yang mantap amat-amat diperlukan kerana melakukan ibadah umrah memerlukan tenaga yang banyak. Apalagi bila kita bersama anak-anak. Kekuatan fizikal harus kuat berganda-ganda. Itu belum lagi melakukan ibadah haji, subhanaAllah.


Muda, sihat tubuh dan badan memang  satu bonus. Beruntunglah, bagi mereka yang muda-muda lagi sudah mengerjakan haji dan umrah.


Mental dan emosi juga penting. Perlu banyakkan bersabar. Kerenah dan ragam anak bila penat etc, dan terutama ketika anak-anak nak minta permainan dari kita, perlu ditangani dengan penuh bijaksana. Keh keh keh!

Tapi kan, sebenarnya lagi mudah tangani kerenah anak sendiri berbanding kerenah pekerja imigresen yang berbangsa arab tu. Allah hu Rabby! Banyak-banyaklah bersabar ya. Hihi!


Semoga pengalaman dan sedikit perkongsian dari saya ini bermanfaat untuk semua. InsyaAllah amennn. Kepada semua yang sudi menjadi pembaca disini, saya doakan moga disampaikan Allah jua ke sana. Menjejakkan kaki ke bumi yang kita semua rindukan. Bumi terindah, Haramain.

Antara memori-memori terindah ❤


Subuh, Mekah


Ladang Unta, Mekah


Masjid Nabi pintu 25


Jabal Uhud, Madinah


Masjid Quba, Madinah


Kebun Kurma, Madinah





















Monday, August 21, 2017

Kesedihan yang belum lagi reda.



Rasa sedih yang hinggap di hati ini masih belum mahu pergi.  Masih belum mahu hilang. Seperti tiada sudahnya. 

"Kenapa sedih tak habis-habis lagi ni? Sudahlah tu duhai hati!" pujukku sendiri hiba. 

"Ya Allah... aku sedih Ya Allah." Entah kenapa jauh di dalam hati ku ini terasa begitu sedih, pilu, dan sendu yang mendayu-dayu.

Melihat mereka saja, mereka yang Kau pilih untuk menjadi tetamuMu sudah betul- betul meruntun jiwa ini. 

Apalagi pabila Kau jemput kesemua ahli keluargaku tanpa diriku. Kau jemput mereka semua yang ku sayang ke rumahMu untuk menjadi tetamuMu dan tidak diriku.

Bukan diriku...

Kau tidak menjemputku. Bukan aku. Bukan aku yang kau pilih untuk menjadi tetamuMu, apalagi untuk pergi bersama-sama mereka semua. 

Terasa seperti dibuang. Terbuang. 

Allah Allah... Berdosakah aku merasa sedih pilu begini? 

Benarlah walau punya segala, wang yang banyak malah sebukit sekali pun, tetapi jika masih belum punya izin dariMu, tetap jua kakiku masih berdiri kaku disini. 

Melihat dan menatap hanya dari jauh. Jauh berpuluh ribu batu. Bilakan sampai, bilakan menjejakkan kaki. Bilakan menyarung ihram suci, berhijad untukMu.

Apa mungkin niat belum betul. Belum lurus. 

Ya Allah, aku menunggu panggilanMu. Dimana aku boleh berada dekat dengan Kaabah. Dekat dengan Mu di tanah suci.

Mengelilinginya, melambai-lambai dan mengucup rindu. Mengucap dan mengalunkan talbiyah berulang-ulang. 

Apakah mungkin taubatku tidak diterima. Ya Allah, ampunilah. Jemputlah aku jua ke rumahMu. Menghamparkan segala rasa dan rindu, membawa diri yang hina lagi dina penuh dosa. 

Ratapan hati,
Insan hina.

Sunday, July 30, 2017

Ibrahim Zuhdi berkhatan dalam hari.

Alhamdulillah wa syukrulillah. 

Hari ini usia adik baby dah cecah 46 hari. Nak p buat rawatan penutup berpantang dan berbekam, tapi slot penuh pula. 

Kena tangguh dululah jawabnya. Jadi kita teruskan misi berpantang la ek. Hehehehe!

Hari ni umi nak kongsi cerita sikit tentang pengalaman khatankan Ibrahim Zuhdi dalam tempoh berpantang yang lepas.  


45 hari selepas berpantang

.
.
.

Minggu ke 3, hari ke 24 dilahirkan. 

Ikutkan umi tak berani nak tengok, tapi hati seorang ibu tak sanggup biarkan anaknya sendiri. Masuk jugalah dalam bilik doktor, ambil tempat dibahagian kepala adik baby. Abi yang memegang tangan dan badan Ibrahim kemas. Muhammad duduk di kerusi berhampiran, juga di dalam bilik doktor. 

Mula-mula buka pampers, adik baby bagi air pancuran padu pada doktor, abi dan Muhammad. Hihihi! Doktor kata, itu biasa. Heheheh.

Waktu doktor bius dibeberapa tempat disekeliling penis, adik baby menangis dan meronta-ronta. Aksi menendang-nendang gitu. Ada sedikit darah. Abi masih memegang kemas. Umi tak toleh lansung, masih dibahagian atas kepala baby, dekatkan muka dengan muka baby.

"Ibrahim kuat, ibrahim kuat...", umi usap-usap lembut kepalanya, sambil beri kata-kata semangat, yang sebenarnya lebih diperlukan umi sendiri. Mengalir juga air mata umi. Nasib ada tisu yang doktor dah sediakan awal-awal lagi masa nak lap kencing adik baby tadi. Huhuhuhu. Kejap-kejap bagi susu dalam botol. Dia minum sungguh sampailah ubat bius tu berkesan.

Masa operasi laser, Ibrahim tak rasa apa dah. Ubat kebas dah berfungsi. Jadi dia senyap dan hampir-hampir tertidur. Mata kuyu nak tidur. Memang masa tidur dia sama, hihihi. 

Selesai semua, baru dia sambung menangis. Meraung kuat dan meronta. Dalam perjalanan pulang ke rumah, bagi susu pun tak mau dah, nangis kejap-kejap sampai terlena. Terjaga, nangis lagi sampai lena. Macam tu la dia beberapa jam selepas selesai dikhatankan. 

Malam pun ada masa sekejap-sekejap dia berjaga dia akan menangis. Pampers dipakaikan longgar tanpa seluar selepas dikhatan sehinggalah sembuh sepenuhnya. 

Umi sapukan juga ubat yang dibeli di farmasi setelah dirujuk pada doktor sebab masih berlaku sedikit pendarahan pada pampers setelah seminggu pertama.  Mungkin sebab tertekan semasa berdukung (hati-hati) atau pergerakan lasak baby sendiri yang gemar menggerak-gerakkan kaki ketika menangis.

Umi sapukan juga minyak habbatussauda 
bila kulit telah luruh dan tumbuh kulit baru. (Luka sembuh).

Dipendekkan cerita, hampir dua minggu atau lebih sedikit baru tempat luka tu sembuh sepenuhnya. Tapi baby hanya menangis sakit pada hari pertama sahaja. Hari-hari berikutnya tiada tanda-tanda dia menanggung sakit walaupun luka belum sembuh dan kering. 

Mungkin lebih mudah jika baby dikhatan lebih awal, dalam minggu yang pertama selepas kelahiran sebab waktu ni baby banyak tidur dan sangat kurang pergerakan apalagi meronta-ronta dengan kuat. 

*Macam Ibrahim ni selepas 2 minggu pertama, dia makin besar sihat dan kuat. Apalagi dah minggu ke 3. Jadi faham-faham jelah lasak dia tu. Hihi! 

Selain tu, apa yang boleh umi simpulkan disini adalah...

1. Memang lebih mudah jaga baby yang masih kecil tapi pastikan ibu cukup sihat dan kuat semangat apalagi semasa berpantang. Mental, fizikal, emosi perlu kuat, positif dan bersedia untuk terima sebarang ujian, dugaan atau kesan dari proses berkhatan juga sepanjang proses penyembuhan. 

2. Baby sakit tak lama sebab kawasan luka yang sedikit dan deria rasa sakit yang masih belum berkembang dan berfungsi sepenuhnya. 

3. Pastikan luka berkhatan sentiasa kering untuk penyembuhan segera dan selalu tukar pampers baby untuk mengelak sebarang jangkitan bakteria pada kawasan luka. Pakaikan pampers bersaiz besar untuk pengudaran yang baik. Tak lembap dan luka mudah kering.

4. Baby banyak tidur jadi pergerakan tak banyak. Pendarahan juga tak banyak dan luka mudah sembuh. Ada masa baby terkejut dan menangis, jadi ibu bapa perlu bertenang untuk menenangkan baby.

6. Jika takut pampers bocor sebab saiz pampers besar, boleh beli pelapik pakai buang untuk dialas bawah tempat tidur baby. 

7. Kerap susukan baby untuk penyembuhan segera. Susu ibu kan susu yang terbaik, insya Allah. Ibu boleh teruskan pengambilan makanan yang mempercepatkan luka sembuh seperti buah limau, sayur-sayuran dan makanan sunnah lainnya. Pada sunnah itu terdapat keberkatan, jadi janganlah ditinggalkan. 

Insya Allah.


Monday, July 17, 2017

Penjagaan Berpantang


Berpantang kali ini saya memilih untuk berpantang sendiri di rumah kami suami isteri.

Jadi, orang kuat yang menjadi tulang belakang sepanjang tempoh berpantang selepas melahirkan anak kedua kami ni adalah encik suami sendiri. Lepas ni bolehlah buat tajuk novel "suami ku pembantu berpantangku." Hehe!


Sepanjang berpantang, inilah antara aktiviti yang saya lakukan.

1. Sarapan Ringkas:

Minum susu kambing yang dicampur madu dan saffron. Susu segar lebih baik, saya ambil susu tepung organik Salic Goat.

Makan buah kurma. 

Makan 1 biji Maajun Dhuha (saiz besar) atau 2 biji kapsul habbatussauda saadi atau 2 biji phytonatal Nona Roguy.

Gilir-gilirkan pengambilan tiap satunya. Jika makan maajun waktu pagi, malamnya baru makan phytonatal. Pengambilan phytonatal lebih berkesan dengan amalan meminum air rebusan Akar Herbanika NR.

*Pembuatan Maajun Dhuha pernah saya kongsikan di post sebelum ini. Ambil maajun bersama susu.


2. Berlulur:

Sebaiknya dilakukan pada waktu dhuha. Lulur dibuat daripada serbuk habbatussauda yang disangai dan dikisar halus. Bila nak guna, campurkan bersama air suam atau minyak zaitun (evoo) atau madu. Lulurkan satu badan.

Saya lakukan setiap kali sebelum mandian herba di dalam bilik air. Duduk atas kerusi, sebab aktiviti ni agak memakan masa. Lainlah kalau ada confinement helper, depa tolong lulurkan kita sambil kita sedap tidur.


3. Mandi Herba:

Kemudian diteruskan dengan mandian herba. Mandian yang disediakan mestilah panas suam untuk dibuat mandian seluruh badan.

Basuhan utk kepala perlulah air paip bersuhu bilik, bukan air mandian herba untuk mengelakkan panas dibahagian kepala (sakit kepala) yg akan menyebabkan kedutan di muka dan juga masalah keguguran rambut.

Setiap bunjut mandian herba boleh dipakai berulang-kali hinggalah warna dan wangiannya hilang.


Ramuan untuk bunjut mandian herba:

1. Daun Mengkudu



2. Serai
3. Daun Limau Purut
4. Daun Sireh
5. Daun Kunyit


6. Daun Meringan


7. Daun Chapa


8. Daun Belimbing Buluh


9.   Daun Inai
10. Daun Pandan
11. Daun Pisang Kelat
12. Daun Serai Wangi
13. Daun Hujan Lebat
14. Daun Lengkuas


15. Buah Pelaga
16. Bunga Lawang
17. Cengkih


Kesemua tujuh belas jenis ramuan tadi dibersih dan dikeringkan, kemudian dicampurkan bersama di dalam kain untuk dijadikan bunjut. 

Proses pengeringan lebih mudah dan cepat berlaku apabila daun-daun tadi digunting kecil-kecil dan dijemurkan di bawah sinaran matahari sebaiknya pada waktu dhuha. 


4. Cucian Vagina:

Air rebusan daun sireh boleh digunakan untuk cucian vagina.

Isi air rebusan sireh ke dalam bekas khas yang diletak siap di bilik air. Setiap kali ke tandas, air rebusan ini boleh digunakan untuk membasuh atau membilas bahagian intim. 

5. Menghangatkan Badan:

Mengering dan memanaskan badan selepas mandian herba dengan menggunakan hair dryer.

Fokus dilebihkan pada luka jahitan agar luka lebih cpt kering, tidak lembab dan segera sembuh. Juga untuk memanaskan tubuh badan seperti aktiviti bersauna.

Jaga jarak selesa antara hair dryer dengan bahagian luka. Kawal suhu bersesuaian dengan tuan empunya badan.


6. Ubat Jahitan (jika perlu)

Titikkan Minyak Herbanika NR di kawasan luka episiotomi utk penyembuhan luka yang baik dan segera.


Atau boleh juga gunakan minyak habbatussauda' yang dicampurkan bersama lavender yl essential oil. Lavender sangat baik utk penyembuhan luka dan lain-lain.


7. Param:

Memakai minyak herbanika NR atau minyak habbatussauda pada tapak kaki, sendi dan seluruh badan. Boleh disertakan dengan urut selesa dan memakai stokin.



Jika ingin menyapu minyak pada bahagian kepala dan rambut bolehlah gunakan Minyak Berubat Herba NR atau minyak habbatussauda.


8. Tapel:

Memakai tapel dibahaguan perut, belakang badan dan pinggang.

Ramuan untuk Tapel :

Phs (Pati Habbatussauda') + habbatussauda' oil + ginger yl essential oil.

Halia baik utk mengempiskan perut, membuang angin, darah kotor dll. Jika tiada ginger eo, boleh  guna halia tua yang ditumbuk kemudian dicampur bersama minyak habbatussauda.


9. Bengkung:

Amalan memakai bengkung penting utk tujuan menyokong tulang belakang dan mengempiskan perut @ kembali kpd asal disamping menjaga bentuk payudara.

Selepas selesai pemakaian tapel, bolehlah diteruskan dengan pemakaian bengkung.

Antara bengkung pilihan saya ialah Bengkung Express Mak Kuntum dan Bengkung Opah.

Pemakaian bengkung juga boleh dibuat setelah selesai sesi mengurut dan juga bertungku.



10. Pilis:

Pemakaian pilis dibahagian dahi untuk mengelak kemasukan angin.

Penting juga untuk mengikat rambut dengan tinggi, ketat, dan kemas untuk mengelakkan pening kepala dek kerana kemasukan angin tadi.

Ramuan utk pilis:

Campuran herba dari bijian habbatussauda', kulit kayu manis ceylon dan juga cengkih. Ketiga-tiga bahan ini haruslah dikisar halus kemudian diadun bersama.


Bila nak guna, campurkan ramuan bersama minyak zaitun (pevoo) dan juga essential oil pilihan hati (saya guna lavender, peppermint dan juga stress away yl essential oils).


Atau boleh juga dibancuh siap dan disimpan di dlm botol kaca kedap udara. Mudah dan cepat utk dipakai, hanya tinggal oleskan sahaja di dahi.

11. Bertungku:

Letakkan tungku herba dibahagian belakang pinggang utk 2 minggu pertama tanpa mengusik bahagian peranakan @ rahim.

Panaskan tungku besi @ batu sungai di atas dapur kemudian dibiarkan sekejap sebelum dimasukkan ke dalam sarung herba.


12. Tuam:

Bertuam satu badan untuk mengelakkan urat-urat badan menjadi tegang dan keras. Boleh jg menggunakan batu sungai yang kecil berbentuk bulat atau boleh juga gunakan hotbag. Bertuam ni selalu culas. Huhuhuhu.


15. Berurut

Menggunakan Minyak Meroyan atau minyak dari mak bidan yang datang mengurut, hehe. Minyak ini juga boleh dijadikan param.

Tujuh Ramuan Minyak Meroyan:

1. Beras Pulut Hitam
2. Bunga Lawang
3. Lada Hitam
4. Halba
5. Cengkih
6. Ketumbar
7. Kulit Kayu Manis Ceylon (KKMC)

Cara-caranya:

1. Menghasilkan minyak kelapa tanak:

Biarkan santan semalaman kemudian ambil lapisan atas minyak dan buang lapisan air yang dibawah.

Masak bahagian yg diambil tadi sehingga terhasil minyak kelapa yang jernih.

Aktiviti ini mengambil masa yang lama dan perlu dikacau selalu untuk mengelakkan ia hangus dan berkerak.

Biarkan minyak sejuk dan ketepikan.

2. Tumbuk kasar kesemua tujuh rempah ratus tadi.

3. Masukkan rempah yang ditumbuk kasar ke dlm minyak kelapa yang telah disejukkan tadi. Kemudian diperam selama 3 hari dan 3 malam.

*Pilihan: Boleh tambahkan essential oils pilihan hati kedalam minyak urut tadi. Contoh essential oil yang baik untuk baik pulih urat, saraf dan sendi adalah wintergreen, lemongrass dan cedarwood eo dari young living essential oils. Boleh juga tambahkan minyak habbatussauda atau pati habbatussauda dari Phs Tiaf. 


16. Sauna dan Tangas Kering

Bersauna sangat baik untuk membuang toksin di dalam badan melalui pengeluaran peluh. Badan akan terasa ringin dan lebih bertenaga selepas aktiviti bersauna. 

Selalunya aktiviti bersauna ada disediakan di dalam pakej penjagaan berpantang bersama mak bidan @ confinement helper. Begitu juga dengan tangas kering. Boleh pilih pakej mana yang sesuai dengan kita, insyaAllah. 


17. Mandi Bunga

Amalan mandi bunga biasa dilakukan sebagai penutup berpantang. Ianya bagi menghilangkan bau herba @ rempah pada badan ibu berpantang. Ianya bukanlah suatu kewajipan tetapi tidaklah menjadi satu kesalahan untuk melakukannya. 

Nak mandi bunga? Nanti tunggu habis berpantang ye. Ok sila bersabar. Hihi!

Baiklah, ini diantara set berpantang yang telah saya hasilkan di rumah bersama suami:

1. Lulur
2. Bunjut Mandian Herba
3. Tapel
4. Minyak Urut Minyak Meroyan
5. Pilis
6. Maajun Dhuha
7. Minyak Luka Episiotomi @ Minyak Bayi        


Antara set berpantang yang ditambah adalah set dari Nona Roguy:

1. Phytonatal
2. Minuman Air Akar Herbanika
3. Minyak Herbanika
4. Phyto Cleanse Plus
5. Minyak Berubat Herba



Itu saja untuk kali ini, sebelum tutup cerita, pada sesiapa yang berminat untuk mencuba young living essential oils boleh pm tepi ya!  😘😘😘

Salam Cinta!