Aku datang untuk pergi...

Aku datang untuk pergi...

Tuesday, April 19, 2016

Erti Luka.


"Luka itu apa?" Soalnya, memecahkan kesunyian.

"Luka itu kecederaan pada tubuh badan yang merosakkan dermis kulit akibat benda tajam. Boleh juga terhasil dari benda yang tumpul lalu meninggalkan kesan lebam." Jawabku ringkas. 

"Itu luka yang nampak. Bagaimana pula dengan luka yang tidak nampak? Luka yang teramat-amat dalam?" Soalnya.

"Ahhh, luka itu yang kau maksudkan dari tadi. Itu lukanya di hati, kan?" Soalku pula. 

"Ya. Luka yang rasanya amat sakit. Sakitnya tuh disini." Sambil tangannya menujah-nujah hati yang dirasakan sarat tadi. 

Aku ketawa melihat gelagatnya. Masih saja mampu melawak. 

"Bagi aku, luka itu apabila bahagia itu hilang dari hati. Bukan terhasil dari rasa yang ditinggalkan tetapi dari rasa yang enggan melepaskan." Jawabku lagi. 

Kali ini ku pandang wajahnya dalam-dalam. Ada air yang bertakung di kelopak matanya. Menunggu masa untuk membasahi bumi.

"Dia diam sahaja. Diamnya itu membuatku rasa penat. Aku rasa terbuang. Dia pergi menjauh. Kan luka juga namanya tu walaupun dia tidak menyakitkanku." Luahnya lagi berani.

"Itu luka sendiri namanya. Kenapa tidak kau balas juga dengan berdiam? Apa kau tidak penat bercinta dan patah hati berkali-kali? Kenapa tidak kau tunggu saja waktu itu dan pergi bersama dia yang kau pilih?" Jawabku.

"Bagi ku, waktu itu selalu saja datang. Tetapi tiap kali saja ku pilih, tiap kali itu juga akhirnya duka." Sambungnya.

Saat itu air matanya jatuh jua membasahi bumi. Lagi dan lagi.

"Katanya, hati itu dipilih bukannya memilih." Jawabku ringkas. 

"Tidak boleh begitu. Kalau kau membiarkan hati dipilih tanpa kau memilih, kan ianya boleh mengundang rasa kosong? Sebelah pihak saja pasti tidak menjadikan?" Jawabnya lagi.

"Hidup ini tidak sempurna. Begitu juga dengan cinta. Tidak ada cinta yang sempurna. Hidup harus terus. Melangkah dan terus melangkah kehadapan. Samaada dengan membawa hati atau meninggalkannya bersama seseorang. Hidup ini bukan tentang luka, bukan juga tentang hati. Bahagia itu bonus. Hidup bukan juga untuk mengejar bahagia. Tetapi hidup ini soal tanggungjawab dan masa depan. Masa depan kita semua disana." Luahku panjang lebar.

"Apa kau tidak mengejar bahagiamu?" Soalnya lagi.

"Jangan ditanya begitu saat ini. Manusia berubah. Manusia berpaling. Menjalani kehidupan masing-masing." Jawabku.

Dia bangun, membetulkan bajunya yang renyuk. Mengesat sisa air mata. Lantas menoleh kearahku. Tersenyum. Lama. Mengajakku untuk pergi dari situ dan mula melangkah satu demi satu meninggalkanku.

Aku bangun dan berlari kearahnya. Menggapai tangannya. Ada bayu yang berhembus saat itu dan menyapa wajahku, seakan membawa pesan dari seseorang. Sekaligus, aku merapikan hati yang tiba-tiba terserak kembali. 

Kami pergi dari situ. Dia bersama dengan makna kebersamaannya dan aku dengan hati yang hilang bertahun lalu.
.
.
.

Hati itu tersimpan kesan yang ditinggalkan oleh ingatan. Tetapi hidup ini bukan tentang luka dan hati. Tetapi tentang masa hadapan.


No comments:

Post a Comment