Aku datang untuk pergi...

Aku datang untuk pergi...

Thursday, January 7, 2016

Percutian ke Perth Australia - Part 1

Percutian kami ke Perth Australia pada awal bulan Disember 2015, selama 9 hari 8 malam sangat menyeronokkan!

Alhamdulillah terima kasih Allah. Kami tidak pernah merancang kesana, tetapi itulah yang dikatakan rezeki.

Borak-borak kosong bersama suami, kemudian tengok tiket flight MAS, tiba-tiba ada promo. Harga tiket utk kami bertiga lebih kurang dalam 3 ribu shj. Tapi jgn lupa Visa tau. Apply Visa pun kami buat dgn MAS juga. Kosnya Rm38 seorang. Mudah tak yah pk byk sgt.

Kami pun belilah tiket  flight pada awal bulan Mei dan kami terbang ke Perth pada awal bulan Disember. Lama juga menghitung hari menunggu masa utk terbang ke Oz, hehehe. Tapi ok juga, sambil-sambil tunggu bolehlah buat segala persiapan termasuk itinerary, etc.

Ok jum kita p bercuti!!!


Ini pemandangan dari bumi Kedah yang penuh dgn kehijauan bendang. Waktu ni, baru berlepas naik ke awan, menuju ke KLIA Sepang. Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya.


Terasa begitu kerdil saat berada di atas dan melihat ke bawah. Segalanya begitu indah. SubhanaAllah. 


Kami bertiga.

Hari yang sama, 3hb Disember 2015, adalah hari yang sama kami sekeluarga mengiringi dan titipkan doa buat mak dan mama yang akan pergi mengerjakan umrah di tanah suci Mekkah.

 

Keluarga besar kami.

Berjumpa keluarga, makan dan minum bersama, berjalan-jalan ke Mitsui dan kemudiannya berpisah semula. Mak dan mama terbang ke Mekkah. Ayah dan adik-adik pulang ke rumah. Dan malam itu, kami bertiga bermalam saja di Concorde Inn Sepang, kerana tidak mahu lewat utk ke Perth pagi esok! 



Itinerary sepanjang hari.


Di Mitsui Sepang.

.
.
.

Junaat, 4 Disember 2015, Hari pertama, Malibu Apartments, Perth.

Perjalanan selama lebih kurang lima jam, bukanlah mudah utk Muhammad. Macam-macam dia buat atas awan tu. Aduhai anak. Nasibla umi bawa juga mainan, buku, dan set mewarna. Isi semua dlm beg beruang biru Muhammad tu. Mudah. Takla dia bosan sangat nanti. 


Abi isi borang kuning, declare segala-galanya. Nk masuk Oz bukan mudah. Byk protocol. Tapi Alhamdulillah semua dipermudahkan. 

Makanan yg kami bawa semua lepas. Siap tunjuk list senarai makanan, yang kami print cantik-cantik tu. Tq Allah. 


Pack cantik-cantik dan kemas ye. Hehe.


Periuk nasi kecik, rempah-ratus,minyak masak, garam,gula, beras,bihun,ketupat nasi, sup bunjut,santan dll. Letak semua makanan setempat, jgn campur dgn luggage. Masuk kotak khas, jadi mudah kalau apa-apa nanti. Tak la habis dia punggah barang-barang kita nanti. Ambil langkah selamat ja. Mestilah cik puan isteri yang buat semua ni kan. Hahaha. ;D


Selamat tiba di Perth International Airport pada jam 430 petang.


Sebaik saja melepasi bahagian imigrasi, kami cari tempat utk menyewa kereta. Masih dlm bangunan lapangan terbang, sebelah kiri, kaunter yang paling hujung berhampiran pintu keluar. 

Kami pilih Thrifty, sewa selama 3 hari sahaja dan hari-hari berikutnya bercadang utk menaiki public transport. Sewa selama 3 hari dlm 270Aud, termasuk insurans dan baby car seat. Makin lama kita sewa kereta harga akan jadi makin murah. 

Tp kalau bercadang nak p jalan jauh-jauh la. Kalau setakat di Perth City ada baiknya naik public transport shj sbb lebih mudah. Di bandar susah sikit nak cari tmpat parking dan harga parking pun berbeza-beza mengikut tempat. Jadi buatlah pilihan yg tepat.  

Memandangkan hari pun dah ptg, dan kami pun tak mahu rugi, jadinya esok baru kami ambil kereta di Adelaide Perth city, tak jauh dari tempat penginapan kami. Yeay!

Dan akhirnya kami pun tiba di Malibu Apartments. Naik teksi saja sbb nak mudah bawa barang yang banyak. :)

Dari Perth Int Airport ke Malibu kosnya dlm 54Aud shj. Perjalanan dlm 30-45min. Mahal jg la kan. Pejam mata jg la sbb abi kata dia dah penat nk angkat barang sorang-sorang. Umi kena jaga Muhammad kan. Bertabahlah :P

Inilah Malibu Apartments. Muhammad kata "yeay da sampai rumah kita." Hihihi. 









Oklah, cukup besar, bersih dan selesa utk kami tiga beranak. Serba serbi lengkap dari memasak, membasuh dan menyidai pakaian. Sangat dekat dgn bus stop dan masih dlm kawasan zon percuma jika naik bus ke Perth city. 

Harga Malibu Apartments ni utk 9 hari 8 malam adalah 962Aud. Alhamdulillah juga kami dpt tingkat paling bawah dan paling hadapan. Dekat sangat dgn pintu masuk dan tak perlu jalan jauh. Booking awal mudahlah nk request apa-apa kan. Kami booking di booking.com. 

Perlu utk semua tahu, apartments ini tiada perkhidmatan wifi percuma dan tiada lobi @ kaunter pertanyaan. Semuanya layan diri. Ambil kunci siap sedia dihadapan bilik dgn password yang telah diemailkan staf dan masa nak check out pun hanya drop kan shj kunci di dalam box yg disediakan. Mudah kan? 

Bersambung ke Part 2...




34 comments:

  1. Salam bole tau x total cost kesana exclude flight..

    ReplyDelete
  2. assalam...nk tanya...encik drive sendiri ke...x guna agent?..saya dah booked ticket utk istri dan anak pd 03-07 november ni...cuma masih tgh duk fikir..nk guna agent ke tidak...senang x nk berjln2 kalau x guna agent?..tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Ya suami saya drive sendiri tanpa guna agen. Pakai google map saja. Mudah alhamdulillah. Maaf lambat, saya baru perasan komen ni.

      Delete
    2. Wsalam. Ya suami saya drive sendiri tanpa guna agen. Pakai google map saja. Mudah alhamdulillah. Maaf lambat, saya baru perasan komen ni.

      Delete
    3. Owhh ok puan.trimakasih atas info...

      Delete
  3. Salam kak...
    Nk tya kak bw ubat ubatan x?
    Lepas ek bw ikan g sn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Saya tak bawa ubat. Saya cuma bawa homeopathy, madu. Makanan-makanan kering mcm ikan kering, kurma. Buat senarai makanan yang dibawa dan tunjuk kat depa. Makanan yg siap dimasak selalunya tak dbenarkan. Makan habiskan saja dlm flight.

      Delete
    2. Wsalam. Saya tak bawa ubat. Saya cuma bawa homeopathy, madu. Makanan-makanan kering mcm ikan kering, kurma. Buat senarai makanan yang dibawa dan tunjuk kat depa. Makanan yg siap dimasak selalunya tak dbenarkan. Makan habiskan saja dlm flight.

      Delete
  4. Wah bestnya.. dulu i pergi i tinggal kat mahira.. bagus la service diaorg.. tour arrangement ada, rumah mereka sendiri ada, car rental ada.. alhamdulillah memang kami suka. For those yg first time ke sana boleh hubungi mahira travels. Owner dia Puan Siti 0123360098

    ReplyDelete
  5. Mahira memang bgs Sis. Ramai yg berpuas hati. Saya juga pernah hubungi Mahira sebelum ke Perth.Cuma belanja besar sikit dgn Mahira. But klu pergi ramai2 dgn keluarga mmg sgt berbaloi. ^_^

    ReplyDelete
  6. Mahira memang bgs Sis. Ramai yg berpuas hati. Saya juga pernah hubungi Mahira sebelum ke Perth.Cuma belanja besar sikit dgn Mahira. But klu pergi ramai2 dgn keluarga mmg sgt berbaloi. ^_^

    ReplyDelete
  7. Assalam sis..nk tanya kos 10k tu utk brp org? Termasuk tiket flight ke?

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Wsalam Nur Raudhah. Kos 10K tu untuk 3 orang termasuk flight. Total cost.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.....Sis, nak tanya, sewa kereta tu, ade tak kene byr bond?

    ReplyDelete
  11. Waalaikummusalam Masliana. Maaf lambat sangat. Saya ada masalah dengan email. Kena bayar bond sebanyak 200Aud.

    ReplyDelete
  12. Hi ila! Ingat x org? Plan nak g oz.. tp mcm risau plak..sbb kalau boleh xnak pakai agen.. just nak tau.. dr airport ke bandar perth or kwsn tmpt shopping.. senang x nak guna public trans? Ke kena guna kete gak?

    ReplyDelete
  13. Ingat, mana boleh lupa Edura. Mudah je,tak perlu pakai agen pun ok. Redah. Hehe. Boleh naik bas dari airport ke bandar, memang tempat shopping. Boleh try like "tips cuti-cuti perth" di facebook. Request la untuk join, banyak juga membantu. ^_^

    ReplyDelete
  14. Salam sis..bkan g aussie skrng ni xpyah pkai visa ke?

    ReplyDelete
  15. Masa saya p ni (disember 2015), visa masih perlu. Tak tahulah pula sekarang. 😊😊😊

    ReplyDelete
  16. Masa saya p ni (disember 2015), visa masih perlu. Tak tahulah pula sekarang. 😊😊😊

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  19. Assalam sis.. Perbelanjaan makan dan shopping disana berapa kos

    ReplyDelete
  20. Visa Pelawat Australia ( ETA VISA – RM 20.00 sahaja)
    3D2N - Bandung Shopping Tour – RM 420.00 Seorang
    4D3N - Belitung – RM 780.00 Seorang
    3D2N – Wae Rebo Trekking – RM 1551.00 Seorang
    3D2N – Jojga Borobour – RM 650.00 Seorang

    Mari whatsapp kite +6013 2953 641 – BANG DEHAM

    ReplyDelete
  21. Assalam puan...nk Tanya juga ni...visa utk ke Perth perlu dibuat bila ya?ada kah perlu buat awal dan tempoh sahlaku visa tu brpa lama, kami akan ke Perth pd mei 2017

    ReplyDelete
  22. Assalam sis, apartment tu sis booking guna apa ye?

    ReplyDelete
  23. Salam akak nak tnya imgrisen depa tu sisah tak nak lepas? Kita sampai sana apa dpa nk tgk ?

    ReplyDelete
  24. Salam...
    Perkenalkan saya Ari dari lombok_trip Tour & Transport agent pariwisata di lombok.
    kami menyediakan jasa pariwisata di lombok (Pakej tour & Sewa Kereta).
    Untuk informasi/tanya-tanya tentang Lombok Gratis,
    bisa hubungi saya di Whatss +62 87852953230
    IG Lombok_trip
    http://pakejpercutianlombok.blogspot.co.id/

    ReplyDelete

  25. *JOM KE SABAH 2017*

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Tel : 0129600702 / 0163751978
    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

    a) Nissan Urvan RM250 sehari
    b) Toyota Innova RM230 sehari
    c) Toyota Avanza RM170
    d) Nissan Grand Livina RM180
    e) Proton Exora RM160
    f) Produa Alza RM150
    g) Toyota Vios RM180
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM160
    m) Toyota Land Cruser Super King RM900
    n) BMW X5 RM900
    o) FJ Cruiser RM500

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Kelebihan yang anda dapat apabila megambil kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm300 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM25.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tidak termasuk Jetty Fee dan Island Fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    6. Perkhidmatan tempahan tiket penerbangan (Tambang Murah) juga disediakan
    *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

    Hubungi kami
    *0129600702 (Whatsapp/Call)*
    0163751978 Call


    ReplyDelete
  26. Assalam sis. Kurma tu awk bwk mcm mana ye? Kena deseeded kurma tu tak?

    ReplyDelete
  27. Assalam sis. Kurma tu awk bwk mcm mana ye? Kena deseeded kurma tu tak?

    ReplyDelete